fredag 31 juli 2015

Jag väljer att se skönheten





I år har jag inte riktigt haft energi över till köksträdgården, väldigt tråkigt men sant. Pallkragarna skulle verkligen behöva sig en omgång med färg. Gångarna skulle behöva rensas och inga grönsaker växer där i år, bara smultron och hösthallon. Men jag väljer att se skönheten ändå, för visst ser det rätt härligt ut i allt sitt kaos.


Ha en trevlig helg!

Kram Sofie

tisdag 28 juli 2015

Rabarberkyckling




Idag vill jag tipsa om den här riktigt, riktigt goda kycklingen. För lite drygt ett år sedan ändrade jag min kost så att jag bara äter fisk och fågel eftersom jag hade väldigt mycket värk i kroppen, framför allt i benen, och tänk vad en annan kost kan göra, för nu har jag i stort sätt igen värk alls längre. Men i vilket fall som helst, eftersom det blev lite begränsat med antalet rätter man växlade mellan innan började jag söka efter nya recept och hittade denna rabarberkyckling. Hur konstigt detta kan låta så är den väldigt, väldigt god och om ni inte testat den innan tycker jag verkligen att ni ska ge den en chans. Här kommer receptet som räcker till ca 4-6 personer.


Rabarberkyckling

1 kg kycklinglårfilé eller filé
Salt
Smör
ca 3 dl rabarber
5 dl grädde
3 msk honung
3 msk konc kycklingfond
1 tsk sambal oelek
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 dl gräslök

Sätt ugnen på 225 grader. Salta kycklingen och bryn ordentligt i smör i en stekpanna. Lägg kycklingen (som man kan dela om det är stora bitar) och rabarbern i en ugnssäker form. Vispa ihop övriga ingredienser och häll det i formen, tillaga mitt i ugnen ca 15-20 min. Garnera med gräslök och servera med ris eller potatis.

OBS! Måtten på såsen kan man ändra lite som man vill med salt, sött och hetta. Skulle man mot all förmodan inte tycka om vitlök/inte tål så är den minst lika god utan den.

Smaklig måltid!

Ha en trevlig vecka!

Kram Sofie











söndag 26 juli 2015

Borta bra men hemma bäst

Nu är jag hemma igen efter nästan två veckor borta. Hur bra det än är borta så är det alltid väldigt skönt att komma hem, att bara få vara hemma och njuta. Tyvärr har det blivit dåligt med trädgårdstid bara, eftersom regnet mötte oss hemma.

Semestern började i Dalsland där vi bodde i Sikhall precis vid Vänern. Det huvudsakliga syftet med resan var att träffa släkten där och att se Dalsland i sommarskrud. Vi såg på fallen i Trollhättan eftersom det var Fallens dagar och åkte på Hunneberg men såg inte till en enda älg, däremot fanns det gott om vackra platser.












Vi kom hem och fick en dag hemma sedan bar det av till Uppland, närmare bestämt Järlåsa för att träffa farmor och farfar, samt lite andra släktingar där. Vi var ute i skogen för att plocka blåbär och kantareller, det blev faktiskt en hel del med tanke på att vi inte var ute så många timmar. Det hela avslutades med ett besök på Zetas på vägen hem, vilket jag har sett framemot ett tag. Så mycket kan jag säga att det var verkligen inte sista gången jag åker dit, verkligen värt ett besök.














Önskar dig en trevlig vecka!

Kram Sofie


måndag 13 juli 2015

Det gick fort att ändra sig

Ibland går det fasligt fort att ändra sig. I det här inlägget som jag skrev för två veckor sedan beklagade jag mig över att mailen om beställning av höstlök redan börjat rassla in. Då tyckte jag att sommaren knappt kommit igång, så varför skulle jag köpa höstlök då?!? Men så i lördags beställdes det ändå lökar, tokigt det där hur det kan bli. Jag blev så himla inspirerad av Christine och Annika som var här i torsdags så då satte tankeverksamheten igång även på höstlök, genast kunde jag inte värja mig från att beställa.





Bilder lånade från bulbs



Så nu vet jag vad som ska göras i höst i alla fall, där är nämligen ett antal hundra lökar som ska ner, både i rabatter och i kruka. Tänk så fort man kan hinna ändra inställning till saker och ting. Vem vet det blir kanske fler beställningar innan det är klart.


Önskar dig en trevlig vecka!

Kram Sofie

fredag 3 juli 2015

Med stor besvikelse


Det är den här pionen det gäller, besvikelsen alltså. Det var för 3 eller 4 år sedan som jag fick två pioner i samband med en förnyelse av tidningsprenumeration. Sorten skulle vara "Sarah Bernhard" och jag var överlycklig, det var ju nämligen sådana jag ville ha och hade tänkt köpa. Jag fick hem dem och planterade med stor omsorg och med utsikt från köksfönstret för att jag verkligen skulle kunna se dem hela tiden. Åren har gått och dem har inte blommat, men så i år såg jag att det fanns två knoppar på en av dem. Entusiastisk har jag kollat till dem, väntat och längtat. Men så när knoppen började visa färg så tyckte jag att den var väldigt mörk, men så har jag aldrig sett knoppar av nämnda sort innan heller så det var väl rätt tänkte jag. Igår var det nära och idag slog dem ut, jag såg dem från köket och när jag kom ut möttes jag av detta?!? Döm om min besvikelse. Flera år av väntan för det här?!? Jag fattar ingenting. Så nu får väl hoppet gå till den som fortfarande inte blommat, kanske, kanske är det faktiskt den sort det stod på påsen att det skulle vara.

För att döva min besvikelse lite gick jag en runda och hittade lite annat roligt istället.









Krolliljorna blommar för fullt, vissa har till och med blommat över. Oreganon står i knopp i köksträdgården och blommar nog snart nästan överallt. Den dubbla schersminen doftar underbart och kan njutas alldeles vid altanen, denna känner jag redan nu att jag vill ha på fler ställen i trädgården. Kommande vecka ska bli spännande, när jag fyllde år fick jag i present lite hjälp med trädgårdsdesign och dem kommer i veckan. Ser verkligen framemot det.


Önskar dig en trevlig helg!

Kram Sofie




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...